Concrete Mosqueالمساجد

Concrete Mosque

Port Connecting Rd, Chittagong, Bangladesh,

 

العمرانية والمعمارية


 

كان وجود مسجد عمره 220 عامًا في الموقع ، محفوظًا من ظروفه المتداعية ، منشئ المخطط الجديد. تم تصميم الهيكل الجديد بطريقة تجعله يمثل خلفية للمسجد القديم - وهو عمل انعكاس يظهر فيه الماضي في المقدمة ويأتي الجديد بعد القديم.

مرددا الارتفاع الحجمي للقبة التقليدية في المسجد ، يظهر الحجم المكعب المركزي للمسجد وكأنه متراصة حديثة ، منمق من الخارج مع فقط القوام الثقيلة من الخرسانة البيضاء المصبوبة في الخشب. يلبس الجزء السفلي في شبكة مصبوبة من الحديد المصبوب - والتي تم إنشاؤها من خلال صورة تقليدية للمسجد القديم ، توفر الأمن والظلال ، ولكنها تتيح أيضًا الضوء المصفى والنسيم. تحمي الشبكة مكانًا متنقلًا يوفر حماية لقاعة الصلاة الرئيسية ، والتي يمكن ترك أبوابها مفتوحة للتهوية أثناء هطول الأمطار الغزيرة. تحدث الذروة التجريبية عندما يدخل المرء القاعة الرئيسية مع ارتفاع حجمه المتحرك بواسطة الضوء الذي يدخل عبر الفتحات النحيلة في الزوايا والسقف.

يستخدم المبنى الجديد وسائل طبيعية بالكامل لاستيعاب المناخ الاستوائي لموقعه. يستخدم الحجم المركزي السخي بنوافذه العالية تأثير المكدس لتهوية المساحة بشكل طبيعي. ولتسهيل عملية التبريد على المناخ الجزئي ، يتم زيادة البركة في الجنوب - الاتجاه السائد لتدفق الهواء - بواسطة برك ضحلة على ثلاثة جوانب من المسجد. زرعت الأشجار المعطرة التي تحمل الزهور في مواقع محددة لمنح تجربة حاسة للزائرين.

استُوحيت الهندسة المعمارية من التراث القديم للزخرفة الحرفية في تقاليد بناء المساجد المختلفة. من الخارج ، ومع ذلك ، فإن العلاج هو احتياطي: فقط نسيج الخرسانة يتم اكتشافه بواسطة أشعة الشمس. في الداخل ، يعمل هيكل السقف والتشطيبات ، المستوحاة من أمثلة Moghul و Nasrid ، كنقطة عكسية للعلاج البسيط وغير المجرد في كل مكان. إنطلاقًا للمهندس المعماري في استخدام مثل هذه العلاجات ، فهو بمثابة قصيدة للحرف اليدوية وإتقان التقنيات التي تزين المساجد الكبرى منذ قرون مضت.

وصف


 

Moshjid ملموسة مثال على المعاصرة مسجد. تم بنائه في عام 2015. ويقع في الجزء الخلفي من اصغر علي شودري جامع المشيد الذي تم بناؤه منذ أكثر من 200 عام. المسجد القديم محفوظ الآن كمبنى تراثي. بناء المسجد حديثا هو محاطة بالأراضي الزراعية والطبيعة الجميلة. هناك هي مساحة "Shaan" أمامها مع جسم مائي صغير إلى الجنوب. المسجد القديم مجاور لشان الفراغ. يوجد أمام المسجد القديم طريق بعرض 12 قدم وبركة كبيرة بجانب الطريق. تقع مدرسة ابتدائية في الركن الشمالي الغربي من المسجد. لا يوجد شيء يذكر مصدر الضوضاء في هذا المجال بل هو هادئ وهادئ مكان المخلوطة مع الطبيعة. تكوين المواد في هذا المسجد هو بعض العاكسة واستيعاب المواد التي هي جدار خرساني خشن ، أبواب خشبية ضخمة ، بعض الزجاج يعمل في الزوايا العليا. يتكون السقف من الخرسانة والزجاج الخام. كل مساحة الأرض مغطاة بتشطيبات الفسيفساء. مربع مخطط المسجد ذو الشكل المكعب مهم جدا. شبه يحيط بالفضاء الخارجي جالي الصلب (صافي). ال تتكون قاعة الصلاة الرئيسية من خطة مربعة من 38'-0 '' X 38'- 0 "وارتفاع 38'-0". قاعة الصلاة الرئيسية لهذا المسجد لديه حجم يقدر ب 54872 قدم مكعب ومساحة أرضية من 1444 قدم مربع. لا يوجد تصميم صوتي إضافي ملحوظ في هذا المسجد. كان وجود مسجد عمره 220 عامًا في الموقع ، محفوظًا من ظروفه المتداعية ، منشئ المخطط الجديد. تم تصميم الهيكل الجديد بطريقة تجعله يمثل خلفية للمسجد القديم - وهو عمل انعكاس يظهر فيه الماضي في المقدمة ويأتي الجديد بعد القديم.

مرددا الارتفاع الحجمي للقبة التقليدية في المسجد ، يظهر الحجم المكعب المركزي للمسجد وكأنه متراصة حديثة ، منمق من الخارج مع فقط القوام الثقيلة من الخرسانة البيضاء المصبوبة في الخشب. يلبس الجزء السفلي في شبكة مصبوبة من الحديد المصبوب - والتي تم إنشاؤها من خلال صورة تقليدية للمسجد القديم ، توفر الأمن والظلال ، ولكنها تتيح أيضًا الضوء المصفى والنسيم. تحمي الشبكة مكانًا متنقلًا يوفر حماية لقاعة الصلاة الرئيسية ، والتي يمكن ترك أبوابها مفتوحة للتهوية أثناء هطول الأمطار الغزيرة. تحدث الذروة التجريبية عندما يدخل المرء القاعة الرئيسية مع ارتفاع حجمه المتحرك بواسطة الضوء الذي يدخل عبر الفتحات النحيلة في الزوايا والسقف.

يستخدم المبنى الجديد وسائل طبيعية بالكامل لاستيعاب المناخ الاستوائي لموقعه. يستخدم الحجم المركزي السخي بنوافذه العالية تأثير المكدس لتهوية المساحة بشكل طبيعي. ولتسهيل عملية التبريد على المناخ الجزئي ، يتم زيادة البركة في الجنوب - الاتجاه السائد لتدفق الهواء - بواسطة برك ضحلة على ثلاثة جوانب من المسجد. زرعت الأشجار المعطرة التي تحمل الزهور في مواقع محددة لمنح تجربة حاسة للزائرين.

استُوحيت الهندسة المعمارية من التراث القديم للزخرفة الحرفية في تقاليد بناء المساجد المختلفة. من الخارج ، ومع ذلك ، فإن العلاج هو احتياطي: فقط نسيج الخرسانة يتم اكتشافه بواسطة أشعة الشمس. في الداخل ، يعمل هيكل السقف والتشطيبات ، المستوحاة من أمثلة Moghul و Nasrid ، كنقطة عكسية للعلاج البسيط وغير المجرد في كل مكان. إنطلاقًا للمهندس المعماري في استخدام مثل هذه العلاجات ، فهو بمثابة قصيدة للحرف اليدوية وإتقان التقنيات التي تزين المساجد الكبرى منذ قرون مضت. Moshjid ملموسة مثال على المعاصرة مسجد. تم بنائه في عام 2015. ويقع في الجزء الخلفي من اصغر علي شودري جامع المشيد الذي تم بناؤه منذ أكثر من 200 عام. المسجد القديم محفوظ الآن كمبنى تراثي. بناء المسجد حديثا هو محاطة بالأراضي الزراعية والطبيعة الجميلة. هناك هي مساحة "Shaan" أمامها مع جسم مائي صغير إلى الجنوب. المسجد القديم مجاور لشان الفراغ. يوجد أمام المسجد القديم طريق بعرض 12 قدم وبركة كبيرة بجانب الطريق. تقع مدرسة ابتدائية في الركن الشمالي الغربي من المسجد. لا يوجد شيء يذكر مصدر الضوضاء في هذا المجال بل هو هادئ وهادئ مكان المخلوطة مع الطبيعة. تكوين المواد في هذا المسجد هو بعض العاكسة واستيعاب المواد التي هي جدار خرساني خشن ، أبواب خشبية ضخمة ، بعض الزجاج يعمل في الزوايا العليا. يتكون السقف من الخرسانة والزجاج الخام. كل مساحة الأرض مغطاة بتشطيبات الفسيفساء. مربع مخطط المسجد ذو الشكل المكعب مهم جدا. شبه يحيط بالفضاء الخارجي جالي الصلب (صافي). ال تتكون قاعة الصلاة الرئيسية من خطة مربعة من 38'-0 '' X 38'- 0 "وارتفاع 38'-0". قاعة الصلاة الرئيسية لهذا المسجد لديه حجم يقدر ب 54872 قدم مكعب ومساحة أرضية من 1444 قدم مربع. لا يوجد تصميم صوتي إضافي ملحوظ في هذا المسجد.

Urban and Architectural


 

Existence of a 220-year old mosque at site, conserved from its dilapidated conditions, was a generator of the new scheme. The new structure is designed in such a way that it forms a backdrop to the old mosque – an act of reversal in which the past is brought to the fore and the new comes after the old. Echoing the volumetric rise of the traditional dome in a mosque, the central cuboid volume of the mosque emerges like a modern monolith, embellished on the outside with only the heavy textures of white concrete cast in wood. The lower volume is clothed in a cast-iron grille – which, generated from a traditional motif of the old mosque, provides security and shade but also lets in filtered light and breeze.

The grille protects an ambulatory space which itself gives protection to the main prayer hall, whose doors can be left open for ventilation during heavy rain. An experiential climax occurs when one enters the main hall with its soaring volume animated by light entering through slender apertures in corners and the ceiling. The new building uses entirely natural means to accommodate the tropical climate of its site. The generous central volume with its high windows uses the stack effect to ventilate the space naturally.

To further facilitate micro-climatic cooling, a pond on the south - the predominant direction of airflow - is augmented by shallow pools on three sides of the mosque. Scented flower bearing trees have been planted in specific positions to grant an olfactory experience to visitors. The architecture was inspired by the age-old heritage of crafted ornament in the various traditions of mosque building.

From the outside, however, the treatment is spare: Only the texture of the concrete is caught by sunlight. Inside, the ceiling structure and finishes, inspired by Moghul and Nasrid examples, serve as a counterpoise to the otherwise bare, simple treatment everywhere. A departure for the architect in using such treatments, it is an ode to the craftsmanship and mastery of techniques which have adorned great mosques since centuries past.

Description


 

Concrete  Moshjid is an example of contemporary mosque. It is constructed at 2015. It is located at the back of old Asgar Ali Chowdhury Jame Moshjid which was built over 200 years ago. The old mosque is now conserved as a heritage building. The newly build mosque is surrounded by agricultural land and beautiful nature. There is a ‘Shaan’ space in front of it along with a small water body to the South.

The old mosque is adjacent to the ‘Shaan’ space. In front of the old mosque there is a 12 feet wide road and a big pond beside the road. A primary school is located at the North-West corner of the mosque. There is no mentionable noise source in this area rather it’s a quiet and calm place blended with nature. The composition of materials in this mosque is some reflective and absorbing materials which are rough concrete wall, huge wooden doors, some glass works at the top corners. Ceiling is composed with rough concrete and glass. All areaof the floor is covered by mosaic floor finishing. A square plan mosque with a cubic form is very significant.

The semi outdoor space is surrounded by massive steel Jali (net). The main prayer hall is consists of a square plan of 38’-0’’ X 38’- 0” and height of 38’-0”. The main prayer hall of this mosque has an estimated volume of 54,872 cubic feet and a floor area of 1444 square feet. No extra acoustical design is noticeable in this mosque.

 

Existence of a 220-year old mosque at site, conserved from its dilapidated conditions, was a generator of the new scheme. The new structure is designed in such a way that it forms a backdrop to the old mosque – an act of reversal in which the past is brought to the fore and the new comes after the old. Echoing the volumetric rise of the traditional dome in a mosque, the central cuboid volume of the mosque emerges like a modern monolith, embellished on the outside with only the heavy textures of white concrete cast in wood. The lower volume is clothed in a cast-iron grille – which, generated from a traditional motif of the old mosque, provides security and shade but also lets in filtered light and breeze.

The grille protects an ambulatory space which itself gives protection to the main prayer hall, whose doors can be left open for ventilation during heavy rain. An experiential climax occurs when one enters the main hall with its soaring volume animated by light entering through slender apertures in corners and the ceiling. The new building uses entirely natural means to accommodate the tropical climate of its site. The generous central volume with its high windows uses the stack effect to ventilate the space naturally.

To further facilitate micro-climatic cooling, a pond on the south - the predominant direction of airflow - is augmented by shallow pools on three sides of the mosque. Scented flower bearing trees have been planted in specific positions to grant an olfactory experience to visitors. The architecture was inspired by the age-old heritage of crafted ornament in the various traditions of mosque building.

From the outside, however, the treatment is spare: Only the texture of the concrete is caught by sunlight. Inside, the ceiling structure and finishes, inspired by Moghul and Nasrid examples, serve as a counterpoise to the otherwise bare, simple treatment everywhere. A departure for the architect in using such treatments, it is an ode to the craftsmanship and mastery of techniques which have adorned great mosques since centuries past.

 

Concrete  Moshjid is an example of contemporary mosque. It is constructed at 2015. It is located at the back of old Asgar Ali Chowdhury Jame Moshjid which was built over 200 years ago. The old mosque is now conserved as a heritage building. The newly build mosque is surrounded by agricultural land and beautiful nature. There is a ‘Shaan’ space in front of it along with a small water body to the South.

The old mosque is adjacent to the ‘Shaan’ space. In front of the old mosque there is a 12 feet wide road and a big pond beside the road. A primary school is located at the North-West corner of the mosque. There is no mentionable noise source in this area rather it’s a quiet and calm place blended with nature. The composition of materials in this mosque is some reflective and absorbing materials which are rough concrete wall, huge wooden doors, some glass works at the top corners. Ceiling is composed with rough concrete and glass. All areaof the floor is covered by mosaic floor finishing. A square plan mosque with a cubic form is very significant.

The semi outdoor space is surrounded by massive steel Jali (net). The main prayer hall is consists of a square plan of 38’-0’’ X 38’- 0” and height of 38’-0”. The main prayer hall of this mosque has an estimated volume of 54,872 cubic feet and a floor area of 1444 square feet. No extra acoustical design is noticeable in this mosque.





شاهد أيضاً


159 أعجبهم هذا الملف