العنبر الدنيم تلوح في الأفقالمساجد

Amber Denim Loom Shed

Gazipur, Bangladesh,

التاريخ


"Loom Shed" هو تصميم جديد يستخدم أ العمارة السكنية البنغلاديشية التقليدية مع العناصر المعاصرة التي تعطيه تطور الحديث. بناء لديه تصميم بسيط يضم أ مساحة كبيرة مفتوحة لاستيعاب آلات تلوح في الأفق ، صالة المشترين ، وتناول الطعام مساحة للعمال ومنطقة للصلاة والحمامات. استغرق عمال المصنع جزء نشط في عملية البناء ووضع معرفتهم العامية تقنيات البناء للاستخدام. يتم بناء الهيكل كله على مصطنع waterbody وبدعم من أنابيب الغاز upcycled التي تكون بمثابة أعمدة الصلب. ال ارتفاع السقف ، وجدران الشاشة الخيزران وتصميم مساحة مفتوحة تسمح الضوء الطبيعي و التهوية ، وبالتالي القضاء على الحاجة إلى تكييف الهواء الاصطناعي أو إضاءة.

وصف


استغرق المشروع به إلهام من العمارة البنغالية في بنغلاديش في حين أنها حديثة في التعبير الأسلوبي. هيكل متواضع مع وسائل الراحة الحديثة ملفقة داخل المواد المتاحة محليا على حد سواء الطبيعية و وضعت. بركة الزنبق والغطاء النباتي حول الظل تلوح في الأفق يعكس الشعور ضع بالمعنى الحقيقي.

"كان الحفاظ على تكلفة المشروع منخفضة يمثل تحديًا تم وضعه طوال اكتماله. أما بالنسبة لتشغيل النفقات مقدمة watrebody ، شاشة الخيزران ، سقف عال والعناصر العامية الأخرى يقلل بشكل كبير من تكلفة الكهرباء من خلال القضاء على الحاجة إلى الهواء التكييف والإضاءة الصناعية ويجعل المساحة باردة ومريحة الهدف من ذلك هو سهولة الاستخدام والراحة ". - Archeground (مقتبسة من لوحة العرض).

المراجع


https://www.akdn.org/architecture/project/amber-denim-loom-shed "Loom Shed" هو تصميم جديد يستخدم أ العمارة السكنية البنغلاديشية التقليدية مع العناصر المعاصرة التي تعطيه تطور الحديث. بناء لديه تصميم بسيط يضم أ مساحة كبيرة مفتوحة لاستيعاب آلات تلوح في الأفق ، صالة المشترين ، وتناول الطعام مساحة للعمال ومنطقة للصلاة والحمامات. استغرق عمال المصنع جزء نشط في عملية البناء ووضع معرفتهم العامية تقنيات البناء للاستخدام. يتم بناء الهيكل كله على مصطنع waterbody وبدعم من أنابيب الغاز upcycled التي تكون بمثابة أعمدة الصلب. ال ارتفاع السقف ، وجدران الشاشة الخيزران وتصميم مساحة مفتوحة تسمح الضوء الطبيعي و التهوية ، وبالتالي القضاء على الحاجة إلى تكييف الهواء الاصطناعي أو إضاءة. استغرق المشروع به إلهام من العمارة البنغالية في بنغلاديش في حين أنها حديثة في التعبير الأسلوبي. هيكل متواضع مع وسائل الراحة الحديثة ملفقة داخل المواد المتاحة محليا على حد سواء الطبيعية و وضعت. بركة الزنبق والغطاء النباتي حول الظل تلوح في الأفق يعكس الشعور ضع بالمعنى الحقيقي.

"كان الحفاظ على تكلفة المشروع منخفضة يمثل تحديًا تم وضعه طوال اكتماله. أما بالنسبة لتشغيل النفقات مقدمة watrebody ، شاشة الخيزران ، سقف عال والعناصر العامية الأخرى يقلل بشكل كبير من تكلفة الكهرباء من خلال القضاء على الحاجة إلى الهواء التكييف والإضاءة الصناعية ويجعل المساحة باردة ومريحة الهدف من ذلك هو سهولة الاستخدام والراحة ". - Archeground (مقتبسة من لوحة العرض).

History


The “Loom Shed” is a new design that employs a traditional Bangladeshi residential architecture with contemporary elements that give it a modern twist. The building has a simple layout comprising a large open space to accommodate the loom machines, a buyers’ lounge, a dining space for workers, a prayer area and washrooms. The factory workers took an active part in the building process and put their knowledge of vernacular building techniques to use. The whole structure is erected on an artificial waterbody and supported by upcycled gas pipes that act as steel columns. The high ceiling, bamboo screen-walls and open space design allow natural light and ventilation, thereby eliminating the need for artificial air-conditioning or lighting.

Description


The project took its inspiration from the vernacular architecture of Bangladesh while it is modern in stylistic expression.  The humble structure with modern amenities inside is fabricated with the locally available materials both natural and crafted. The lily pond and vegetation around the loom shade reflects sense of place in the truest sense.

“Keeping the project cost low was a challenge which was worked out throughout its completion. As for running expenses the introduction of watrebody, bamboo screen, high ceiling and other vernacular elements substantially reduces electricity cost by eliminating the need for air conditioning and artificial lighting and makes the space cool and comfortable to work in. The main intention is ease of use and comfort.” – Archeground (quoted from the presentation panel).

References


 

https://www.akdn.org/architecture/project/amber-denim-loom-shed

The “Loom Shed” is a new design that employs a traditional Bangladeshi residential architecture with contemporary elements that give it a modern twist. The building has a simple layout comprising a large open space to accommodate the loom machines, a buyers’ lounge, a dining space for workers, a prayer area and washrooms. The factory workers took an active part in the building process and put their knowledge of vernacular building techniques to use. The whole structure is erected on an artificial waterbody and supported by upcycled gas pipes that act as steel columns. The high ceiling, bamboo screen-walls and open space design allow natural light and ventilation, thereby eliminating the need for artificial air-conditioning or lighting.

The project took its inspiration from the vernacular architecture of Bangladesh while it is modern in stylistic expression.  The humble structure with modern amenities inside is fabricated with the locally available materials both natural and crafted. The lily pond and vegetation around the loom shade reflects sense of place in the truest sense.

“Keeping the project cost low was a challenge which was worked out throughout its completion. As for running expenses the introduction of watrebody, bamboo screen, high ceiling and other vernacular elements substantially reduces electricity cost by eliminating the need for air conditioning and artificial lighting and makes the space cool and comfortable to work in. The main intention is ease of use and comfort.” – Archeground (quoted from the presentation panel).





شاهد أيضاً


159 أعجبهم هذا الملف