مسجد كامبردج المركزيالمساجد

Cambridge Central Mosque

Vinery Rd, Cambridge, UK,

التاريخ


مسجد كامبريدج المركزي ، المعروف أيضًا باسم المسجد التوحيد ، هو أول مسجد صديق للبيئة في أوروبا وأول مسجد مسجد لهذا الغرض داخل مدينة كامبريدج ، إنجلترا. مهمتها هي تلبية احتياجات المجتمع المسلم في المملكة المتحدة وخارجها عن طريق تسهيل ممارسة جيدة في الإيمان ، وتنمية المجتمع ، والتماسك الاجتماعي - الأديان حوار. تم افتتاح مسجد كامبريدج المركزي للجمهور في 24 أبريل 2019 ، بالإضافة إلى المناطق المخصصة للمسجد (الوضوء ، التدريس ، منطقة للأطفال ، المشرحة) سيكون هناك مقهى ومنطقة تعليمية وقاعات اجتماعات للاستخدام من قبل المجتمعات المحلية الإسلامية وغير المسلمة. اقترح موقع الأكاديمية الأكاديمية الإسلامية (MAT) موقع الموقع يقع في منطقة Romsey في Mill Road في كامبريدج. بعد ذلك، تم إنشاء مشروع مسجد كامبريدج في عام 2008 من قبل الدكتور تيموثي وينتر ، الذين اعتنقوا الإسلام قبل أكثر من 40 عامًا وأخذوا اسم عبد الحكيم مراد ومحاضر في الدراسات الإسلامية بجامعة كامبريدج ، لجمع الأموال للمشروع. في عام 2009 ، ماركس بارفيلد فاز المهندسين المعماريين المسابقة لتصميم المبنى مع مفهومهم لل المسجد كواحة هادئة داخل بستان من الأشجار. بالتعاون مع متخصصون في المملكة المتحدة مثل خبير عالمي بارز في الهندسة المقدسة والهندسة الإسلامية الأستاذ كيث كريتشلو ، الحديقة الإسلامية الرائدة في المملكة المتحدة المصممة إيما كلارك ، والفنانين أمبر خوخار وعائشة جاميت ، من بين آخرين ، التصميم النهائي يتزوج العمارة الإسلامية التقليدية ، والهندسة و البستنة مع المواد الإنجليزية الأصلية والنباتات والحرفية ل إنشاء توليفة فريدة من نوعها.على ارتفاع ثلاثة طوابق ، مع واجهة أن نسج بمهارة القرآنية عبارات في لبنة Gault التقليدية في كامبريدج ، المسجد يكمل الهياكل المجاورة لها على طريق ميل ، في حين أن الحدائق والمقهى اجعله مكانًا ترحيبيًا لجميع أفراد المجتمع. تأكيدها على الاستدامة والاعتماد الكبير على الطاقة الخضراء لا يجعل أوروبا وحدها أول مسجد بيئي ، أصبح أيضًا مبنى تاريخيًا حقيقيًا لمدينة كامبريدج وسكانها المتنوعون. يدخل المصلون والزوار عبر حديقة إسلامية قبل المرور من خلال الرواق المغطى ثم الأذين ، وإعدادهم تدريجيا ل التأمل في قاعة الصلاة ، التي تواجه مكة. هذا المزيج من الحدائق مع نوافير الهمس ومساحات الصلاة المقببة قد استخدمت لشيء رائع تأثير عبر التاريخ الإسلامي - على سبيل المثال ، في قصر الحمراء - وما إلى ذلك يذكرنا الترابط بين البشر والعالم الطبيعي. الحدائق تعزيز الشعور "واحة" أن يجسد المبنى.

وصف


تصميم مستدام

السمة المميزة لمسجد كامبريدج هي هيكلها من الأخشاب. الأعمدة ، أو "الأشجار" ، تصل إلى دعم السقف في متداخلة مثمن هيكل قبو شعرية مثقف من الإنجليزية القوطية مروحة القفز ، تستخدم الشهيرة في كينغ كوليدج تشابل. الأخشاب مستدامة شجرة التنوب التي تم منحني ومغلفة. أضواء السقف موجودة فوق "الأشجار" ، والاستحمام قاعة الصلاة في الضوء. هندسة مثمنة لديه رمزية قوية في الفن الإسلامي ، مما يشير إلى دورة استنشاق و الزفير - "التنفس الإلهي".

"المسجد ملتزم الاستدامة: تصميمها البيئي المتطور يمنحها بصمة كربونية قريبة من الصفر ، يكرم الأشكال الطبيعية مع قبو الأخشاب المستدام ، ويذكر الزائر من علاقتنا بالطبيعة. "

أول مسجد بيئي

المخاوف البيئية كانت أهمية قصوى في تصميم مسجد كامبردج الجديد. يشعر المسلمون بالقوة ضرورة حماية البيئة ، لأنها هدية من الإلهية. عبد حكيم مراد يشير إلى أن "الحضارة الإسلامية كانت قائمة على رفض الهدر باعتباره التقليل من نعمة الله ، وهكذا في بناء المسجد الجديد هنا في كامبريدج ، كنا كثيرا في طليعة الحركة البيئية المحلية ".

المبنى مضاء بشكل طبيعي على مدار العام من خلال المناور الكبيرة في السقف ، مع ضوء LED منخفض الطاقة المصابيح ، في حين أن الخلايا الكهروضوئية على السطح تساعد على توليد الطاقة المتجددة من ضوء الشمس. فضلا عن كونها معزولة جيدا وجيدة التهوية ، و يتم تدفئة المسجد وتبريده بواسطة الطاقة المولدة محليًا ، بطريقة عالية مضخات الحرارة الفعالة في الطابق السفلي التي تنتج طاقة أكثر بكثير مما كانت عليه تستهلك. هذا النوع من المضخات الحرارية يستخرج الطاقة من المستقر نسبيا درجة حرارة الهواء أو المياه الجوفية ، تسخين المبنى حسب الحاجة و تبريده في أوقات الشغل العالي أو زيادة الحرارة الزائدة.

المياه الرمادية ومياه الأمطار تحصد لتدفق المراحيض وري الأرض. الكربون في المبنى البصمة - التي هي بالفعل منخفضة - سوف تتحسن مع مرور الوقت لأن الكهرباء الرئيسية من مصادر الطاقة المتجددة يصبح أكثر المتاحة. كان النقل الأخضر أيضا يؤخذ في الاعتبار في التصميم: هناك مساحة واسعة للدراجات وانها يمكن الوصول إليها بسهولة من قبل المشاة ، في حين أن موقف السيارات تحت الأرض يحرر المساحة في الموقع للمسجد والحدائق.

المراجع


https://www.middleeastarchitect.com/42044-cambridge-reveals-europes-first-eco-mosquehttps://www.theguardian.com/artanddesign/2019/mar/17/cambridge-new-mosque-marks-barfieldhttps: //cambridgecentralmosque.org/the-mosque/http://www.marksbarfield.com/projects/cambridge-mosque/ مسجد كامبريدج المركزي ، المعروف أيضًا باسم المسجد التوحيد ، هو أول مسجد صديق للبيئة في أوروبا وأول مسجد مسجد لهذا الغرض داخل مدينة كامبريدج ، إنجلترا. مهمتها هي تلبية احتياجات المجتمع المسلم في المملكة المتحدة وخارجها عن طريق تسهيل ممارسة جيدة في الإيمان ، وتنمية المجتمع ، والتماسك الاجتماعي - الأديان حوار. تم افتتاح مسجد كامبريدج المركزي للجمهور في 24 أبريل 2019 ، بالإضافة إلى المناطق المخصصة للمسجد (الوضوء ، التدريس ، منطقة للأطفال ، المشرحة) سيكون هناك مقهى ومنطقة تعليمية وقاعات اجتماعات للاستخدام من قبل المجتمعات المحلية الإسلامية وغير المسلمة. اقترح موقع الأكاديمية الأكاديمية الإسلامية (MAT) موقع الموقع يقع في منطقة Romsey في Mill Road في كامبريدج. بعد ذلك، تم إنشاء مشروع مسجد كامبريدج في عام 2008 من قبل الدكتور تيموثي وينتر ، الذين اعتنقوا الإسلام قبل أكثر من 40 عامًا وأخذوا اسم عبد الحكيم مراد ومحاضر في الدراسات الإسلامية بجامعة كامبريدج ، لجمع الأموال للمشروع. في عام 2009 ، ماركس بارفيلد فاز المهندسين المعماريين المسابقة لتصميم المبنى مع مفهومهم لل المسجد كواحة هادئة داخل بستان من الأشجار. بالتعاون مع متخصصون في المملكة المتحدة مثل خبير عالمي بارز في الهندسة المقدسة والهندسة الإسلامية الأستاذ كيث كريتشلو ، الحديقة الإسلامية الرائدة في المملكة المتحدة المصممة إيما كلارك ، والفنانين أمبر خوخار وعائشة جاميت ، من بين آخرين ، التصميم النهائي يتزوج العمارة الإسلامية التقليدية ، والهندسة و البستنة مع المواد الإنجليزية الأصلية والنباتات والحرفية ل إنشاء توليفة فريدة من نوعها.على ارتفاع ثلاثة طوابق ، مع واجهة أن نسج بمهارة القرآنية عبارات في لبنة Gault التقليدية في كامبريدج ، المسجد يكمل الهياكل المجاورة لها على طريق ميل ، في حين أن الحدائق والمقهى اجعله مكانًا ترحيبيًا لجميع أفراد المجتمع. تأكيدها على الاستدامة والاعتماد الكبير على الطاقة الخضراء لا يجعل أوروبا وحدها أول مسجد بيئي ، أصبح أيضًا مبنى تاريخيًا حقيقيًا لمدينة كامبريدج وسكانها المتنوعون. يدخل المصلون والزوار عبر حديقة إسلامية قبل المرور من خلال الرواق المغطى ثم الأذين ، وإعدادهم تدريجيا ل التأمل في قاعة الصلاة ، التي تواجه مكة. هذا المزيج من الحدائق مع نوافير الهمس ومساحات الصلاة المقببة قد استخدمت لشيء رائع تأثير عبر التاريخ الإسلامي - على سبيل المثال ، في قصر الحمراء - وما إلى ذلك يذكرنا الترابط بين البشر والعالم الطبيعي. الحدائق تعزيز الشعور "واحة" أن يجسد المبنى.

تصميم مستدام

السمة المميزة لمسجد كامبريدج هي هيكلها من الأخشاب. الأعمدة ، أو "الأشجار" ، تصل إلى دعم السقف في متداخلة مثمن هيكل قبو شعرية مثقف من الإنجليزية القوطية مروحة القفز ، تستخدم الشهيرة في كينغ كوليدج تشابل. الأخشاب مستدامة شجرة التنوب التي تم منحني ومغلفة. أضواء السقف موجودة فوق "الأشجار" ، والاستحمام قاعة الصلاة في الضوء. هندسة مثمنة لديه رمزية قوية في الفن الإسلامي ، مما يشير إلى دورة استنشاق و الزفير - "التنفس الإلهي".

"المسجد ملتزم الاستدامة: تصميمها البيئي المتطور يمنحها بصمة كربونية قريبة من الصفر ، يكرم الأشكال الطبيعية مع قبو الأخشاب المستدام ، ويذكر الزائر من علاقتنا بالطبيعة. "

أول مسجد بيئي

المخاوف البيئية كانت أهمية قصوى في تصميم مسجد كامبردج الجديد. يشعر المسلمون بالقوة ضرورة حماية البيئة ، لأنها هدية من الإلهية. عبد حكيم مراد يشير إلى أن "الحضارة الإسلامية كانت قائمة على رفض الهدر باعتباره التقليل من نعمة الله ، وهكذا في بناء المسجد الجديد هنا في كامبريدج ، كنا كثيرا في طليعة الحركة البيئية المحلية ".

المبنى مضاء بشكل طبيعي على مدار العام من خلال المناور الكبيرة في السقف ، مع ضوء LED منخفض الطاقة المصابيح ، في حين أن الخلايا الكهروضوئية على السطح تساعد على توليد الطاقة المتجددة من ضوء الشمس. فضلا عن كونها معزولة جيدا وجيدة التهوية ، و يتم تدفئة المسجد وتبريده بواسطة الطاقة المولدة محليًا ، بطريقة عالية مضخات الحرارة الفعالة في الطابق السفلي التي تنتج طاقة أكثر بكثير مما كانت عليه تستهلك. هذا النوع من المضخات الحرارية يستخرج الطاقة من المستقر نسبيا درجة حرارة الهواء أو المياه الجوفية ، تسخين المبنى حسب الحاجة و تبريده في أوقات الشغل العالي أو زيادة الحرارة الزائدة.

المياه الرمادية ومياه الأمطار تحصد لتدفق المراحيض وري الأرض. الكربون في المبنى البصمة - التي هي بالفعل منخفضة - سوف تتحسن مع مرور الوقت لأن الكهرباء الرئيسية من مصادر الطاقة المتجددة يصبح أكثر المتاحة. كان النقل الأخضر أيضا يؤخذ في الاعتبار في التصميم: هناك مساحة واسعة للدراجات وانها يمكن الوصول إليها بسهولة من قبل المشاة ، في حين أن موقف السيارات تحت الأرض يحرر المساحة في الموقع للمسجد والحدائق.

History


The Cambridge Central Mosque, also known as Masjid AlTawheed, is Europe's first eco-friendly mosque and the first purpose-built mosque within the city of Cambridge, England. Its mandate is to meet the needs of the Muslim community in the UK and beyond by facilitating good practice in faith, community development, social cohesion & interfaith dialogue. The Cambridge Central Mosque was opened to the public on 24th April 2019, and in addition to the mosque's dedicated areas (ablution, teaching, children's area, morgue) there will be a café, teaching area and meeting rooms for use by the local Muslim and non-Muslim communities.

The Muslim Academic Trust (MAT) proposed the site location to be situated in the Romsey area of Mill Road in Cambridge. Thereafter, the Cambridge Mosque Project was established in 2008 by Dr Timothy Winter, who converted to Islam over 40 years ago and took the name Abdal Hakim Murad and is a lecturer in Islamic studies at the University of Cambridge, to raise funds for the project. In 2009, Marks Barfield Architects won the competition to design the building with their concept of the mosque as a calm oasis within a grove of trees. With the collaboration of UK-based specialists such as the world leading expert in sacred architecture and Islamic geometry Professor Keith Critchlow, UK’s leading Islamic garden designer Emma Clark, and artists Amber Khokhar and Ayesha Gamiet, among others, the final design marries traditional Islamic architecture, geometry and horticulture with indigenous English materials, plants and craftsmanship to create a unique synthesis.

At three stories high, with a façade that subtly weaves Qur’anic phrases into the Gault brickwork that is traditional in Cambridge, the mosque complements its neighboring structures on Mill Rd, while the gardens and café make it a welcoming space for all members of the community. Its emphasis on sustainability and high reliance on green energy not only makes this Europe’s first eco-mosque, it has also become a true landmark building for the city of Cambridge and its diverse residents.

Worshipers and visitors enter via an Islamic garden before passing through a covered portico and then an atrium, preparing them gradually for the contemplation of the prayer hall, facing Mecca. This combination of gardens with whispering fountains and vaulted prayer spaces has been used to great effect throughout Islamic history – for instance, at the Alhambra – and it reminds us of the interconnection of humans and the natural world. The gardens enhance the feeling of an ‘oasis’ that the building embodies. 

 

Description


Sustainable Design

The defining feature of Cambridge Mosque is its timber structure. The columns, or ‘trees’, reach up to support the roof in an interlaced octagonal lattice vault structure evocative of English gothic fan vaulting, famously used at the nearby King’s College Chapel. The timber is sustainably sourced spruce which has been curved and laminated. Roof lights are located above the ‘trees’, bathing the prayer hall in light. The octagonal geometry has strong symbolism in Islamic art, suggesting the cycle of inhalation and exhalation – the ‘Breath of the Divine’.

“The mosque is committed to sustainability: its advanced eco-design gives it a near-zero carbon footprint, honours natural forms with sustainable timber vaulting, and reminds the visitor of our connection to nature.”

 

First Eco-Mosque

Environmental concerns have been paramount in the design of the new Cambridge Mosque. Muslims feel a strong imperative to protect the environment, as it is a gift from the Divine. Abdal Hakim Murad notes that “Islamic civilization has been based on the rejection of waste as an underestimation of God’s blessing, and so in the construction of the new mosque here in Cambridge, we were very much at the forefront of the local environmental movement”.

The building is naturally lit all year round by large skylights in the roof, supplemented by low energy LED bulbs, while photovoltaic cells on the roof help generate renewable energy from sunlight. As well as being very well-insulated and naturally ventilated, the mosque is heated and cooled by locally generated energy, by way of highly efficient heat pumps in the basement that produce far more energy than they consume. This type of heat pump extracts energy from the relatively stable temperature of the air or ground water, heating the building as needed and cooling it at times of high occupancy or excess heat gains.

Grey water and rainwater are harvested to flush WCs and irrigate the grounds. The building’s carbon footprint – which is already low – will improve over time as mains electricity from renewable sources becomes more available. Green transport has also been taken into consideration in the design: there is ample space for bikes and it’s easily accessible by pedestrians, while an underground car park frees up space on site for the mosque and gardens.

References


https://www.middleeastarchitect.com/42044-cambridge-reveals-europes-first-eco-mosque

https://www.theguardian.com/artanddesign/2019/mar/17/cambridge-new-mosque-marks-barfield

https://cambridgecentralmosque.org/the-mosque/

http://www.marksbarfield.com/projects/cambridge-mosque/

The Cambridge Central Mosque, also known as Masjid AlTawheed, is Europe's first eco-friendly mosque and the first purpose-built mosque within the city of Cambridge, England. Its mandate is to meet the needs of the Muslim community in the UK and beyond by facilitating good practice in faith, community development, social cohesion & interfaith dialogue. The Cambridge Central Mosque was opened to the public on 24th April 2019, and in addition to the mosque's dedicated areas (ablution, teaching, children's area, morgue) there will be a café, teaching area and meeting rooms for use by the local Muslim and non-Muslim communities.

The Muslim Academic Trust (MAT) proposed the site location to be situated in the Romsey area of Mill Road in Cambridge. Thereafter, the Cambridge Mosque Project was established in 2008 by Dr Timothy Winter, who converted to Islam over 40 years ago and took the name Abdal Hakim Murad and is a lecturer in Islamic studies at the University of Cambridge, to raise funds for the project. In 2009, Marks Barfield Architects won the competition to design the building with their concept of the mosque as a calm oasis within a grove of trees. With the collaboration of UK-based specialists such as the world leading expert in sacred architecture and Islamic geometry Professor Keith Critchlow, UK’s leading Islamic garden designer Emma Clark, and artists Amber Khokhar and Ayesha Gamiet, among others, the final design marries traditional Islamic architecture, geometry and horticulture with indigenous English materials, plants and craftsmanship to create a unique synthesis.

At three stories high, with a façade that subtly weaves Qur’anic phrases into the Gault brickwork that is traditional in Cambridge, the mosque complements its neighboring structures on Mill Rd, while the gardens and café make it a welcoming space for all members of the community. Its emphasis on sustainability and high reliance on green energy not only makes this Europe’s first eco-mosque, it has also become a true landmark building for the city of Cambridge and its diverse residents.

Worshipers and visitors enter via an Islamic garden before passing through a covered portico and then an atrium, preparing them gradually for the contemplation of the prayer hall, facing Mecca. This combination of gardens with whispering fountains and vaulted prayer spaces has been used to great effect throughout Islamic history – for instance, at the Alhambra – and it reminds us of the interconnection of humans and the natural world. The gardens enhance the feeling of an ‘oasis’ that the building embodies. 

 

Sustainable Design

The defining feature of Cambridge Mosque is its timber structure. The columns, or ‘trees’, reach up to support the roof in an interlaced octagonal lattice vault structure evocative of English gothic fan vaulting, famously used at the nearby King’s College Chapel. The timber is sustainably sourced spruce which has been curved and laminated. Roof lights are located above the ‘trees’, bathing the prayer hall in light. The octagonal geometry has strong symbolism in Islamic art, suggesting the cycle of inhalation and exhalation – the ‘Breath of the Divine’.

“The mosque is committed to sustainability: its advanced eco-design gives it a near-zero carbon footprint, honours natural forms with sustainable timber vaulting, and reminds the visitor of our connection to nature.”

 

First Eco-Mosque

Environmental concerns have been paramount in the design of the new Cambridge Mosque. Muslims feel a strong imperative to protect the environment, as it is a gift from the Divine. Abdal Hakim Murad notes that “Islamic civilization has been based on the rejection of waste as an underestimation of God’s blessing, and so in the construction of the new mosque here in Cambridge, we were very much at the forefront of the local environmental movement”.

The building is naturally lit all year round by large skylights in the roof, supplemented by low energy LED bulbs, while photovoltaic cells on the roof help generate renewable energy from sunlight. As well as being very well-insulated and naturally ventilated, the mosque is heated and cooled by locally generated energy, by way of highly efficient heat pumps in the basement that produce far more energy than they consume. This type of heat pump extracts energy from the relatively stable temperature of the air or ground water, heating the building as needed and cooling it at times of high occupancy or excess heat gains.

Grey water and rainwater are harvested to flush WCs and irrigate the grounds. The building’s carbon footprint – which is already low – will improve over time as mains electricity from renewable sources becomes more available. Green transport has also been taken into consideration in the design: there is ample space for bikes and it’s easily accessible by pedestrians, while an underground car park frees up space on site for the mosque and gardens.





شاهد أيضاً


159 أعجبهم هذا الملف