المسجد الاحمرالمساجد

The Red Mosque

Kodomtoli Bus Stand, Keraniganj, Bangladesh,

التاريخ


دكا ، التي يبلغ عمرها الآن أربعمائة عام ، نمت من ضفاف نهر بوريجانجا ، ولكن ربما لسبب غير مفهوم ، نمت فقط شمالًا وليس بشكل كبير على ضفتها الأخرى في الجنوب. بعد ذلك بكثير ، نمت المنطقة الواقعة جنوب النهر لتصبح الآن جزءًا من Keraniganj ، ذات الكثافة العالية جدًا والنمو غير المخطط له. يقع المسجد الأحمر في هذه المنطقة السكنية الكثيفة التي تخدمها الطرق الضيقة ، بالكاد مع أي حدائق أو ملاعب أو أماكن مفتوحة.

كان وجود مسجد يبلغ عمره مائتي عام وعزم العملاء على صيانته هو مولد التصميم. ومع ذلك ، منذ البداية ، شعر المهندس المعماري أن هذا يجب أن يكون أكثر من مجرد مكان للعبادة لشعب له الدين بالفعل في حياتهم اليومية. كانت هنا فرصة لفتح مساحات مغلقة أو غير مستخدمة حتى الآن وجعلها في متناول المجتمع.

العمرانية والمعمارية


المسجد مستوحى من بساطة أول مسجد في الإسلام ، المسجد النبوي ، يتخذ المسجد الأحمر شكل جناح حقيقي ، يفتح بصريًا من جميع الجوانب وعلى العناصر الثلاثة. تتيح الفتحات الكبيرة التي يبلغ طولها ثمانية عشر قدمًا نسيمًا ترحيبيًا ، مما يلغي الحاجة إلى تكييف الهواء في مناخ يمكن أن يكون فيه الصيف حارًا للغاية. يحيط جسم من المياه الضحلة بمساحة الصلاة الرئيسية ، ويفصلها عن الحديقة المجاورة والساحة ويقدم تبريدًا مناخيًا صغيراً.

يستمر مفهوم الحرية هذا في الهيكل نفسه: السطح عبارة عن سلسلة من الألواح مفصولة بفجوة خفيفة ويتم تثبيتها في مكانها بواسطة أعمدة تتفرع مثل الأشجار لعقد أقسام متجاورة. من منظور مستقيم ، يبدو أنها تشكل أقواسًا ، في إشارة دقيقة إلى الأمثلة التقليدية ، على عكس الجامع القديم الذي يواجه الغرب. ترتفع الألواح وتنتفخ في الوسط لتكوين شكل بيضاوي ، مما يعطي مساحة مركزية أكبر. تحت المحراب والميمبر يتم تحديدهما ببساطة ، ويمكن رؤيتهم من مسافات طويلة بسبب التصميم الخالي من الجدران. بعد أن تم استغراقه في الضوء ، فإن الحجم الداخلي الطويل لا يتغلب على ألوان الألوان الخضراء المجاورة بالإضافة إلى اللون البني المحمر للبنية القديمة.

في منطقة بها الكثير من التلوث والضوضاء والفوضى المرئية ، يُنظر إلى المسجد وضواحيه على أنه ملاذ للسلام والبساطة. لوحة المواد محدودة: خرسانة مكشوفة حمراء للهيكل وتيرازو أحمر محلي للأرضيات. وكذلك العناصر المعمارية: الأعمدة والبلاط والزجاج طويل القامة للحماية من الشتاء البارد أو الغبار عندما لا تكون قيد الاستعمال. يتم توضيح المساحات المفتوحة بشكل لا لبس فيه ، تاركة مساحات سخية لجمع الأصدقاء أو لمجرد سفر العين أو راحة البال.

وصف


دكا ، التي يبلغ عمرها الآن أربعمائة عام ، نمت من ضفاف نهر بوريجانجا ، ولكن ربما لسبب غير مفهوم ، نمت فقط شمالًا وليس بشكل كبير على ضفتها الأخرى في الجنوب. بعد ذلك بكثير ، نمت المنطقة الواقعة جنوب النهر لتصبح الآن جزءًا من Keraniganj ، ذات الكثافة العالية جدًا والنمو غير المخطط له. يقع المسجد الأحمر في هذه المنطقة السكنية الكثيفة التي تخدمها الطرق الضيقة ، بالكاد مع أي حدائق أو ملاعب أو أماكن مفتوحة.

كان وجود مسجد يبلغ عمره مائتي عام وعزم العملاء على صيانته هو مولد التصميم. ومع ذلك ، منذ البداية ، شعر المهندس المعماري أن هذا يجب أن يكون أكثر من مجرد مكان للعبادة لشعب له الدين بالفعل في حياتهم اليومية. كانت هنا فرصة لفتح مساحات مغلقة أو غير مستخدمة حتى الآن وجعلها في متناول المجتمع.

المسجد مستوحى من بساطة أول مسجد في الإسلام ، المسجد النبوي ، يتخذ المسجد الأحمر شكل جناح حقيقي ، يفتح بصريًا من جميع الجوانب وعلى العناصر الثلاثة. تتيح الفتحات الكبيرة التي يبلغ طولها ثمانية عشر قدمًا نسيمًا ترحيبيًا ، مما يلغي الحاجة إلى تكييف الهواء في مناخ يمكن أن يكون فيه الصيف حارًا للغاية. يحيط جسم من المياه الضحلة بمساحة الصلاة الرئيسية ، ويفصلها عن الحديقة المجاورة والساحة ويقدم تبريدًا مناخيًا صغيراً.

يستمر مفهوم الحرية هذا في الهيكل نفسه: السطح عبارة عن سلسلة من الألواح مفصولة بفجوة خفيفة ويتم تثبيتها في مكانها بواسطة أعمدة تتفرع مثل الأشجار لعقد أقسام متجاورة. من منظور مستقيم ، يبدو أنها تشكل أقواسًا ، في إشارة دقيقة إلى الأمثلة التقليدية ، على عكس الجامع القديم الذي يواجه الغرب. ترتفع الألواح وتنتفخ في الوسط لتكوين شكل بيضاوي ، مما يعطي مساحة مركزية أكبر. تحت المحراب والميمبر يتم تحديدهما ببساطة ، ويمكن رؤيتهم من مسافات طويلة بسبب التصميم الخالي من الجدران. بعد أن تم استغراقه في الضوء ، فإن الحجم الداخلي الطويل لا يتغلب على ألوان الألوان الخضراء المجاورة بالإضافة إلى اللون البني المحمر للبنية القديمة.

في منطقة بها الكثير من التلوث والضوضاء والفوضى المرئية ، يُنظر إلى المسجد وضواحيه على أنه ملاذ للسلام والبساطة. لوحة المواد محدودة: خرسانة مكشوفة حمراء للهيكل وتيرازو أحمر محلي للأرضيات. وكذلك العناصر المعمارية: الأعمدة والبلاط والزجاج طويل القامة للحماية من الشتاء البارد أو الغبار عندما لا تكون قيد الاستعمال. يتم توضيح المساحات المفتوحة بشكل لا لبس فيه ، تاركة مساحات سخية لجمع الأصدقاء أو لمجرد سفر العين أو راحة البال.

History


Dhaka, which is now four hundred years old, grew from the banks of the river Buriganga but perhaps inexplicably, grew only northwards and not substantially on its other bank to the south. It was much later that the area south of the river grew to be what is now part of Keraniganj, of very high densities and irregular unplanned growth. The Red Mosque is located in such a dense residential area serviced by narrow roads, with hardly any parks, playgrounds or opens spaces. The existence of a two-hundred year old mosque and the clients intention to preserve it, was the generator of the design. However, from the first instance, the architect felt this should be more than a place of worship for a people for whom religion is already central to their daily lives. Here was an opportunity to open up hitherto blocked or unused spaces and make it accessible to the community.

Urban and Architectural


The Mosque Inspired by the simplicity of the first mosque in Islam, the prophet’s mosque, the Red Mosque takes on a true pavilion form, open visually on all sides and to the elements on three. Large eighteen-foot tall apertures let in welcome breeze, obviating the need for air-conditioning in a climate where summers can get very hot. A shallow body of water encircles the main prayer space, separating it from the adjacent garden and plaza and offering micro-climatic cooling. This concept of freeness continues in the structure itself: The roof is a series of slabs separated by a light gap and held in place by columns branching out like trees to hold adjacent sections. In straight perspective, these appear to form arches, a subtle reference to traditional examples, not unlike the old mosque which it faces to its west. The slabs rise and bulge at the centre to form an ovoid form, giving a larger central space. Underneath the mihrab and mimbar are simply delineated, visible from long distances because of the wall-free design. Bathed in light, the tall scale of the interior do not overwhelm yet brings in the colors of adjacent greens as well the reddish brown of the older structure. In an area where there is so much pollution, noise and visual chaos, the mosque and its environs are conceived as a sanctuary of peace and simplicity. Palette of materials is limited: Exposed red concrete for structure and local red terrazzo for floors. So are architectural elements: columns, slabs and a tall glazing to protect from cold winters or dust when not in use. The open spaces are articulated unambiguously, leaving generous spaces for the gathering of friends or simply for the eye to travel or the mind to rest.

Description


Dhaka, which is now four hundred years old, grew from the banks of the river Buriganga but perhaps inexplicably, grew only northwards and not substantially on its other bank to the south. It was much later that the area south of the river grew to be what is now part of Keraniganj, of very high densities and irregular unplanned growth. The Red Mosque is located in such a dense residential area serviced by narrow roads, with hardly any parks, playgrounds or opens spaces. The existence of a two-hundred year old mosque and the clients intention to preserve it, was the generator of the design. However, from the first instance, the architect felt this should be more than a place of worship for a people for whom religion is already central to their daily lives. Here was an opportunity to open up hitherto blocked or unused spaces and make it accessible to the community.

The Mosque Inspired by the simplicity of the first mosque in Islam, the prophet’s mosque, the Red Mosque takes on a true pavilion form, open visually on all sides and to the elements on three. Large eighteen-foot tall apertures let in welcome breeze, obviating the need for air-conditioning in a climate where summers can get very hot. A shallow body of water encircles the main prayer space, separating it from the adjacent garden and plaza and offering micro-climatic cooling. This concept of freeness continues in the structure itself: The roof is a series of slabs separated by a light gap and held in place by columns branching out like trees to hold adjacent sections. In straight perspective, these appear to form arches, a subtle reference to traditional examples, not unlike the old mosque which it faces to its west. The slabs rise and bulge at the centre to form an ovoid form, giving a larger central space. Underneath the mihrab and mimbar are simply delineated, visible from long distances because of the wall-free design. Bathed in light, the tall scale of the interior do not overwhelm yet brings in the colors of adjacent greens as well the reddish brown of the older structure. In an area where there is so much pollution, noise and visual chaos, the mosque and its environs are conceived as a sanctuary of peace and simplicity. Palette of materials is limited: Exposed red concrete for structure and local red terrazzo for floors. So are architectural elements: columns, slabs and a tall glazing to protect from cold winters or dust when not in use. The open spaces are articulated unambiguously, leaving generous spaces for the gathering of friends or simply for the eye to travel or the mind to rest.





شاهد أيضاً


159 أعجبهم هذا الملف