مسجد الشيخ لطف اللهالمساجد

Shaykh Lutfallah Mosque

Isfahan, Iran,

التاريخ


مسجد الشيخ لطف الله ، بني فيه 1617-18 ، يقع في وسط الجانب الشرقي من ميدان أصفهان ، أو الكبرى الساحة الملكية (512 في 159 متر) ، الذي بناه شاه عباس الأول بين 1590 و 1602. كان ميدان تعبيرا عن ظهور أصفهان باعتباره السياسي الجديد و العاصمة الاقتصادية للأسرة الصفوية. إنها مساحة متعددة الوظائف نشاط تجاري مكثف ، والذي كان بمثابة منزل للملكية الطقوس الاحتفالية ، القوافل الملكية والحمامات والنعناع الملكي والمستشفى - تركزت جميعها في مساحة الساحة والممرات المكونة من طابقين المحيطة بها على أربعة جوانب. تم تسمية المسجد في عام 1622 باسم الشيخ لطف الله مايسي العميلي (توفي ١٦٢٢) ، عالم ديني بارز ومعلم (و صهر الشاه عباس الذي جاء إلى أصفهان بناءً على أوامر الشاه عباس ، وكان يقيم في الموقع ، لكنه لم يشارك في بناء المسجد.

وصف


يشبه المسجد ضريحًا من مسجد أربعة إيوان. المؤرخون المعماريون يعزون هذا إما إلى حقيقة أن أفراد عائلة الشاه قد استخدموها للعبادة الخاصة أو ذلك كان بمثابة ملجأ للمرأة. لا يتم محاذاة إيوان البوابة مع ارتفاع ميدان ، ولكن يسبقه محكمة صغيرة راحة تتدفق من الميدان وهي ترتبط ، من جهتي الشمال والجنوب ، بالممر المستمر الذي يغلف مرافق ميدان التجارية. يقع المدخل الرئيسي للمسجد على الجانب الشرقي من هذه المحكمة الصغيرة. لم يتم محاذاة الهيكل نفسه بشكل عمودي على الجدار الشرقي لمدينة ميدان ، ولكنه يقع بزاوية (تقريبًا 45 درجة) ضد جدار ميدان. نتيجة لذلك ، عندما ينظر إليها من الميدان ، لا يقع إيوان وقبة البوابة الرئيسية للمسجد على نفس المحور ، كما هو كما هو الحال دائمًا في المساجد الأخرى ، ولكن بدلاً من ذلك تظهر القبة خلف الرئيسية بوابة إيوان كما لو كانت قد انحدرت 6.5 متر إلى اليمين من محورها. هذه تم تقديم مخطط غير متماثل في البداية للتوفيق بين (الجنوب الغربي) اتجاه مكة مع وضع المحراب على جدار القبلة ، ويضيف التعقيد البصري للهيكل. خلافا لارتفاع الطوب الرملي في ميدان ، بوابة الإيوان مزينة بشكل متقطع بالفسيفساء الملونة. انها بنيت باعتبارها منطقة راحة على الجدار الشرقي للمحكمة ، منصة مرتفعة رفعتها أربع خطوات من مستوى المحكمة. شريط نقش باللون الأبيض على الأزرق الداكن الخلفية تعمل أفقياً على الجوانب الثلاثة لمدخل البوابة أعلاه الذي يبدأ قبو الإيوان ، ويتألف من أربع مجموعات من المقرنصات المصنوعة من وحدات البلاط المزجج الصغيرة. هذه المجموعات الأربع تصعد لتسجيل نقش متحد المركز ميدالية الأزهار. يقع المدخل المدبب أسفل النقش الفرقة ويحيط بها فريقين من الفسيفساء من الأرابيسك الأزهار مع الزخارف باللون الأصفر والأبيض والأزرق على خلفية زرقاء داكنة. هذه اللوحات بقية على القمة من دادو الرخام المستمر. لا يسمح إدخال الإزاحة للزائر بالدخول حجرة الصلاة مباشرة من الميدان بالمرور عبر البوابة الرئيسية الإيوان ، وهو محاذاة على المحور الشرق والغرب. بسبب محاذاة المسجد المحور الشمالي الغربي ، عند دخول المسجد يمشي المرء على طول اثنين ممرات ، موجهة على التوالي إلى الشمال الشرقي والجنوب الشرقي ، والتي هي وضعت بجوار الجدران الشمالية الغربية والشمالية الشرقية لغرفة الصلاة. تحول جنوب غرب لمواجهة جدار القبلة ، واحد يدخل غرفة القبة لنرى المحراب على الحائط المقابل. هذه الرحلة إلى التعمق التدريجي في الظلام والظهور في غرفة استحم مع الضوء المنعكس على المزجج revetment هي واحدة من أكثر التجارب مكافأة في المبنى. على النقيض من الحجم الكبير للفضاء ميدان ، و مسجد الشيخ لطف الله صغير جدًا ويتألف من قببة واحدة غرفة (19 متر على جانب) ، محاطة بالغرف (التي ربما تعمل كمناطق خدمة) على جانبها ، ويسبقه إيوان بوابة تطل على رشاف. غرفتان يمكن الوصول إليهما من الممر الذي يغلف الحرم قبة قياس 6 في 9 أمتار. تم العثور على واحدة على الجانب الغربي من الممر ، والآخر على طول الطرف البعيد من الجدار الشرقي. غرفة ثالثة (8 في 16 متر) يقع في الجزء الخارجي من الجدار الجنوبي للحرم ، و يتم الوصول إليها عبر الممر الذي يمتد على طول جدار ميدان ثم تحول مباشرة بعد منطقة الدهليز. على الرغم من أن الشيخ لطف الله ليس واحداً هيكل مستطيل ، يمكن قياس كتلتها على شكل مساحة مستطيلة واحدة تبلغ 44 من 30 مترا ومنطقة خدمة مستطيلة إضافية تضم حوالي 152 متر مربع. القبة هي واحدة من القباب القلاعية القليلة في الصفوية العمارة مع هيكل يتكون من ثلاثة مستويات. أربعة أحبار من لوحات مدببة ، مؤطرة بشريط نقش باللونين الأبيض والأزرق تم ترسيمها بواسطة قوالب كبل أزرق فاتح ، وصعد من الأرضية ودعم ستة عشر درعًا على شكل طائرة ورقية تدعم بدورها الأسطوانة التي تتكون منها ستة عشر لوحة مقوسة. تم تزيين الأسطوانة باستخدام شبكات مزدوجة متناوبة النوافذ مع نمط الأرابيسك. القبة الداخلية لديها أمة الله منها تنزل الميداليات التي تزين زخارف نباتية ، والتي تصبح أكبر كما هي ينزل بعيدا عن المركز. الزخرفة الخارجية للقبة مزينة أرابيسك الزخارف الأزهار باللون الأبيض والأزرق والأسود ضد الأصفر خلفية ينظر إلى مسجد الشيخ لطف الله من قبل المؤرخين و الزوار كواحد من أهم المشاريع المعمارية المبنية على أصفهان ميدان ، بارزة في موقعها وحجمها وتصميمها وزخرفتها. مرجع: https://archnet.org/sites/1623 مسجد الشيخ لطف الله ، بني فيه 1617-18 ، يقع في وسط الجانب الشرقي من ميدان أصفهان ، أو الكبرى الساحة الملكية (512 في 159 متر) ، الذي بناه شاه عباس الأول بين 1590 و 1602. كان ميدان تعبيرا عن ظهور أصفهان باعتباره السياسي الجديد و العاصمة الاقتصادية للأسرة الصفوية. إنها مساحة متعددة الوظائف نشاط تجاري مكثف ، والذي كان بمثابة منزل للملكية الطقوس الاحتفالية ، القوافل الملكية والحمامات والنعناع الملكي والمستشفى - تركزت جميعها في مساحة الساحة والممرات المكونة من طابقين المحيطة بها على أربعة جوانب. تم تسمية المسجد في عام 1622 باسم الشيخ لطف الله مايسي العميلي (توفي ١٦٢٢) ، عالم ديني بارز ومعلم (و صهر الشاه عباس الذي جاء إلى أصفهان بناءً على أوامر الشاه عباس ، وكان يقيم في الموقع ، لكنه لم يشارك في بناء المسجد. يشبه المسجد ضريحًا من مسجد أربعة إيوان. المؤرخون المعماريون يعزون هذا إما إلى حقيقة أن أفراد عائلة الشاه قد استخدموها للعبادة الخاصة أو ذلك كان بمثابة ملجأ للمرأة. لا يتم محاذاة إيوان البوابة مع ارتفاع ميدان ، ولكن يسبقه محكمة صغيرة راحة تتدفق من الميدان وهي ترتبط ، من جهتي الشمال والجنوب ، بالممر المستمر الذي يغلف مرافق ميدان التجارية. يقع المدخل الرئيسي للمسجد على الجانب الشرقي من هذه المحكمة الصغيرة. لم يتم محاذاة الهيكل نفسه بشكل عمودي على الجدار الشرقي لمدينة ميدان ، ولكنه يقع بزاوية (تقريبًا 45 درجة) ضد جدار ميدان. نتيجة لذلك ، عندما ينظر إليها من الميدان ، لا يقع إيوان وقبة البوابة الرئيسية للمسجد على نفس المحور ، كما هو كما هو الحال دائمًا في المساجد الأخرى ، ولكن بدلاً من ذلك تظهر القبة خلف الرئيسية بوابة إيوان كما لو كانت قد انحدرت 6.5 متر إلى اليمين من محورها. هذه تم تقديم مخطط غير متماثل في البداية للتوفيق بين (الجنوب الغربي) اتجاه مكة مع وضع المحراب على جدار القبلة ، ويضيف التعقيد البصري للهيكل. خلافا لارتفاع الطوب الرملي في ميدان ، بوابة الإيوان مزينة بشكل متقطع بالفسيفساء الملونة. انها بنيت باعتبارها منطقة راحة على الجدار الشرقي للمحكمة ، منصة مرتفعة رفعتها أربع خطوات من مستوى المحكمة. شريط نقش باللون الأبيض على الأزرق الداكن الخلفية تعمل أفقياً على الجوانب الثلاثة لمدخل البوابة أعلاه الذي يبدأ قبو الإيوان ، ويتألف من أربع مجموعات من المقرنصات المصنوعة من وحدات البلاط المزجج الصغيرة. هذه المجموعات الأربع تصعد لتسجيل نقش متحد المركز ميدالية الأزهار. يقع المدخل المدبب أسفل النقش الفرقة ويحيط بها فريقين من الفسيفساء من الأرابيسك الأزهار مع الزخارف باللون الأصفر والأبيض والأزرق على خلفية زرقاء داكنة. هذه اللوحات بقية على القمة من دادو الرخام المستمر. لا يسمح إدخال الإزاحة للزائر بالدخول حجرة الصلاة مباشرة من الميدان بالمرور عبر البوابة الرئيسية الإيوان ، وهو محاذاة على المحور الشرق والغرب. بسبب محاذاة المسجد المحور الشمالي الغربي ، عند دخول المسجد يمشي المرء على طول اثنين ممرات ، موجهة على التوالي إلى الشمال الشرقي والجنوب الشرقي ، والتي هي وضعت بجوار الجدران الشمالية الغربية والشمالية الشرقية لغرفة الصلاة. تحول جنوب غرب لمواجهة جدار القبلة ، واحد يدخل غرفة القبة لنرى المحراب على الحائط المقابل. هذه الرحلة إلى التعمق التدريجي في الظلام والظهور في غرفة استحم مع الضوء المنعكس على المزجج revetment هي واحدة من أكثر التجارب مكافأة في المبنى. على النقيض من الحجم الكبير للفضاء ميدان ، و مسجد الشيخ لطف الله صغير جدًا ويتألف من قببة واحدة غرفة (19 متر على جانب) ، محاطة بالغرف (التي ربما تعمل كمناطق خدمة) على جانبها ، ويسبقه إيوان بوابة تطل على رشاف. غرفتان يمكن الوصول إليهما من الممر الذي يغلف الحرم قبة قياس 6 في 9 أمتار. تم العثور على واحدة على الجانب الغربي من الممر ، والآخر على طول الطرف البعيد من الجدار الشرقي. غرفة ثالثة (8 في 16 متر) يقع في الجزء الخارجي من الجدار الجنوبي للحرم ، و يتم الوصول إليها عبر الممر الذي يمتد على طول جدار ميدان ثم تحول مباشرة بعد منطقة الدهليز. على الرغم من أن الشيخ لطف الله ليس واحداً هيكل مستطيل ، يمكن قياس كتلتها على شكل مساحة مستطيلة واحدة تبلغ 44 من 30 مترا ومنطقة خدمة مستطيلة إضافية تضم حوالي 152 متر مربع. القبة هي واحدة من القباب القلاعية القليلة في الصفوية العمارة مع هيكل يتكون من ثلاثة مستويات. أربعة أحبار من لوحات مدببة ، مؤطرة بشريط نقش باللونين الأبيض والأزرق تم ترسيمها بواسطة قوالب كبل أزرق فاتح ، وصعد من الأرضية ودعم ستة عشر درعًا على شكل طائرة ورقية تدعم بدورها الأسطوانة التي تتكون منها ستة عشر لوحة مقوسة. تم تزيين الأسطوانة باستخدام شبكات مزدوجة متناوبة النوافذ مع نمط الأرابيسك. القبة الداخلية لديها أمة الله منها تنزل الميداليات التي تزين زخارف نباتية ، والتي تصبح أكبر كما هي ينزل بعيدا عن المركز. الزخرفة الخارجية للقبة مزينة أرابيسك الزخارف الأزهار باللون الأبيض والأزرق والأسود ضد الأصفر خلفية ينظر إلى مسجد الشيخ لطف الله من قبل المؤرخين و الزوار كواحد من أهم المشاريع المعمارية المبنية على أصفهان ميدان ، بارزة في موقعها وحجمها وتصميمها وزخرفتها. مرجع: https://archnet.org/sites/1623

History


The Shaykh Lutfallah mosque, built in 1617-18, is located at the center of the east side of Isfahan's maydan, or grand royal square (512 by 159 meters), built by Shah 'Abbas I between 1590 and 1602. The maydan was an expression of Isfahan's emergence as the new political and economic capital of the Safavid dynasty. It is a multifunctional space with intensive mercantile activity, which also served as a house for royal ceremonial rituals, royal caravanseri, baths, a royal mint, and a hospital-- all centered in the space of the square and the two-story arcade surrounding it on four sides. The mosque was named in 1622 after Shaykh Lutfallah Maysi al-'Amili (d.1622), a prominent religious scholar and teacher (and father-in-law to Shah 'Abbas) who came to Isfahan at the orders of Shah 'Abbas, and resided on the site, but was never involved in the mosque's construction. 

Description


The mosque is more similar in type to a mausoleum than a four-iwan mosque. Architectural historians ascribe this either to the fact that members of the Shah's family had used it for private worship or that it had functioned as a women's sanctuary. The portal iwan is not aligned with the maydan's elevation, but is preceded by a recessed small court which flows from the maydan and is linked, on its north and south sides, to the continuous corridor that envelopes the maydan's mercantile facilities. The main entrance to the mosque is located on the east side of this small court. The structure itself is not aligned perpendicularly to the maydan's eastern wall, but lies at an angle (almost 45 degrees) against the maydan's wall. As a result, when viewed from the maydan, the mosque's main portal iwan and dome do not fall on the same axis, as is always the case in other mosques, but instead the dome appears behind the main portal iwan as if having slid 6.5 meters to the right from its axis. This asymmetrical layout was initially introduced to reconcile the (southwest) direction of Mecca with the placement of the mihrab on the qibla wall, and adds visual complexity to the structure. Contrary to the maydan's sand-colored brick elevation, the portal iwan is elaborately ornamented in colorful mosaics. It is built as a recessed area on the eastern wall of the court, an elevated platform raised by four steps from the court level. An inscription band in white on a dark blue background runs horizontally on the three sides of the portal niche, above which begins the iwan's vault, comprising four clusters of muqarnases made of small glazed-tiles units. These four clusters ascend to inscribe a concentric floral medallion. The pointed-arch doorway is located below the inscription band and is flanked by two panels of mosaics of floral arabesques with motifs in yellow, white, and blue on a dark blue background. These panels rest on top of a continuous marble dado. The offset entry does not allow the visitor to enter the prayer chamber directly from the maydan by passing through the main portal iwan, which is aligned on the east-west axis. Due to the mosque's alignment on the northeast-southwest axis, upon entering the mosque one walks along two corridors, oriented respectively to the northeast and southeast, which are placed adjacent to the northwest and northeast walls of the prayer chamber. Turning southwest to face the qibla wall, one enters the domed chamber to see the mihrab on the opposite wall. This journey into gradual deepening into darkness and reemergence into a room bathed with light reflected on the glazed revetment is one of the most rewarding experiences of the building. In contrast to the grand size of the maydan's space, the Shaykh Lutfallah mosque is very small and is comprised of a single domed chamber (19 meters on a side), surrounded by rooms (which possibly functioned as service areas) on its sides, and preceded by a portal iwan overlooking the maydan. The two rooms accessed from the corridor which envelopes the sanctuary dome measure 6 by 9 meters; one is found on the western side of the corridor, and the other along the far end of the eastern wall. A third room (8 by 16 meters) is located on the exterior of the southern wall of the sanctuary, and is accessed via the corridor running along the maydan wall and then turning right after the vestibule area. Although the Shaykh Lutfallah is not one rectangular structure, its masses can be measured as one rectangular area of 44 by 30 meters and an additional rectangular service area comprising approximately 152 square meters. The dome is one of the few single-shell domes of the Safavid architecture with a structure consisting of three levels. Four squinches of pointed-arched panels, framed by an inscription band in white and blue demarcated by light blue cable moldings, ascend from the floor and support a sixteen kite-shaped shields that, in turn, support the drum, which comprises sixteen arched panels. The drum is ornamented with alternating double-grilles windows with an arabesque pattern. The interior dome has a sunburst from which descend medallions inscribing floral motifs, which become larger as they descend away from the center. The exterior of the dome is ornamented with an arabesque of a floral motif in white, blue, and black against a yellow background The Shaykh Lutfallah mosque is viewed by historians and visitors as one of the most important architectural projects built on Isfahan's maydan, prominent for its location, scale, design, and ornament. Reference:  https://archnet.org/sites/1623

The Shaykh Lutfallah mosque, built in 1617-18, is located at the center of the east side of Isfahan's maydan, or grand royal square (512 by 159 meters), built by Shah 'Abbas I between 1590 and 1602. The maydan was an expression of Isfahan's emergence as the new political and economic capital of the Safavid dynasty. It is a multifunctional space with intensive mercantile activity, which also served as a house for royal ceremonial rituals, royal caravanseri, baths, a royal mint, and a hospital-- all centered in the space of the square and the two-story arcade surrounding it on four sides. The mosque was named in 1622 after Shaykh Lutfallah Maysi al-'Amili (d.1622), a prominent religious scholar and teacher (and father-in-law to Shah 'Abbas) who came to Isfahan at the orders of Shah 'Abbas, and resided on the site, but was never involved in the mosque's construction. 

The mosque is more similar in type to a mausoleum than a four-iwan mosque. Architectural historians ascribe this either to the fact that members of the Shah's family had used it for private worship or that it had functioned as a women's sanctuary. The portal iwan is not aligned with the maydan's elevation, but is preceded by a recessed small court which flows from the maydan and is linked, on its north and south sides, to the continuous corridor that envelopes the maydan's mercantile facilities. The main entrance to the mosque is located on the east side of this small court. The structure itself is not aligned perpendicularly to the maydan's eastern wall, but lies at an angle (almost 45 degrees) against the maydan's wall. As a result, when viewed from the maydan, the mosque's main portal iwan and dome do not fall on the same axis, as is always the case in other mosques, but instead the dome appears behind the main portal iwan as if having slid 6.5 meters to the right from its axis. This asymmetrical layout was initially introduced to reconcile the (southwest) direction of Mecca with the placement of the mihrab on the qibla wall, and adds visual complexity to the structure. Contrary to the maydan's sand-colored brick elevation, the portal iwan is elaborately ornamented in colorful mosaics. It is built as a recessed area on the eastern wall of the court, an elevated platform raised by four steps from the court level. An inscription band in white on a dark blue background runs horizontally on the three sides of the portal niche, above which begins the iwan's vault, comprising four clusters of muqarnases made of small glazed-tiles units. These four clusters ascend to inscribe a concentric floral medallion. The pointed-arch doorway is located below the inscription band and is flanked by two panels of mosaics of floral arabesques with motifs in yellow, white, and blue on a dark blue background. These panels rest on top of a continuous marble dado. The offset entry does not allow the visitor to enter the prayer chamber directly from the maydan by passing through the main portal iwan, which is aligned on the east-west axis. Due to the mosque's alignment on the northeast-southwest axis, upon entering the mosque one walks along two corridors, oriented respectively to the northeast and southeast, which are placed adjacent to the northwest and northeast walls of the prayer chamber. Turning southwest to face the qibla wall, one enters the domed chamber to see the mihrab on the opposite wall. This journey into gradual deepening into darkness and reemergence into a room bathed with light reflected on the glazed revetment is one of the most rewarding experiences of the building. In contrast to the grand size of the maydan's space, the Shaykh Lutfallah mosque is very small and is comprised of a single domed chamber (19 meters on a side), surrounded by rooms (which possibly functioned as service areas) on its sides, and preceded by a portal iwan overlooking the maydan. The two rooms accessed from the corridor which envelopes the sanctuary dome measure 6 by 9 meters; one is found on the western side of the corridor, and the other along the far end of the eastern wall. A third room (8 by 16 meters) is located on the exterior of the southern wall of the sanctuary, and is accessed via the corridor running along the maydan wall and then turning right after the vestibule area. Although the Shaykh Lutfallah is not one rectangular structure, its masses can be measured as one rectangular area of 44 by 30 meters and an additional rectangular service area comprising approximately 152 square meters. The dome is one of the few single-shell domes of the Safavid architecture with a structure consisting of three levels. Four squinches of pointed-arched panels, framed by an inscription band in white and blue demarcated by light blue cable moldings, ascend from the floor and support a sixteen kite-shaped shields that, in turn, support the drum, which comprises sixteen arched panels. The drum is ornamented with alternating double-grilles windows with an arabesque pattern. The interior dome has a sunburst from which descend medallions inscribing floral motifs, which become larger as they descend away from the center. The exterior of the dome is ornamented with an arabesque of a floral motif in white, blue, and black against a yellow background The Shaykh Lutfallah mosque is viewed by historians and visitors as one of the most important architectural projects built on Isfahan's maydan, prominent for its location, scale, design, and ornament. Reference:  https://archnet.org/sites/1623





شاهد أيضاً


159 أعجبهم هذا الملف